Enten man trenger penger til å betale tannlegeregningen eller ønsker å finansiere sydenturen, er forbrukslån en populær og gunstig lånetype. En av grunnene til at dette er blitt så populært, er at det ikke stilles krav til sikkerhet. På den måten trenger man ikke å pantsette bolig og eiendom for å få utbetalt lånet. Klikker man seg inn på abcnyheter, kan man lese nyheter om både finans og privatøkonomi som gir mye nyttig informasjon.

Å søke om forbrukslån er i de fleste tilfeller en rask og enkel prosess, og man kan enkelt søke over nett om man ikke ønsker å møte opp personlig i banken. Man blir automatisk kredittsjekket når man sender inn lånesøknaden sin, og basert på den vil man få et raskt svar. Er svaret positivt, kan man lese gjennom lånedokumentene i ro og mak hjemme hos seg selv. Dette bidrar til en meget positiv låneopplevelse.

Se på den effektive renten

Det er lett å bli forvirret av alt snakket om renter og avansert tekst i lånedokumentene, derfor er det viktig at man legger merke til de tingene som vil ha mye å si når man skal tilbakebetale lånet. Mange banker lokker med fristende lånetilbud hvor de kun har oppgitt den nominelle renten, og da kan man ofte trå feil. Når man sammenligner ulike lånetilbud, burde man først og fremst fokusere på den effektive renten.

Den effektive renten er den renten man til sammen må betale på lånet sitt. Denne blir som oftest oppgitt i rente per år. Hvis den er oppgitt i rente per måned, kan man enkelt plusse på tallet tolv for å se den årlige renten man må betale. Når banker lokker med en lav nominell rente, vil det i noen tilfeller bety at den effektive renten er veldig høy om man sammenlikner med banker som har høy nominell rente.

Betjeningsevne

Før man begynner prosessen med å søke om forbrukslån, er det veldig lurt å sette opp et budsjett for å se om man virkelig har råd til å betjene lånet man ønsker. Om man ikke er trygg på om man klarer å betale det månedlige beløpet av gjelden sin, bør man naturlig nok vente til man er i en bedre økonomisk situasjon. Man må også ta med i vurderingen hvor lang tid man har tenkt å betale ned på lånet.

Når man søker om lån, foretas det en kredittvurdering. Dette styrer utfallet på lånesøknaden, og det er viktig at man har fast inntekt å vise til før man i det hele tatt vurderer å søke om forbrukslån. En stabil jobbsituasjon er også veldig positivt for banken. Når man regner på de månedlige kostnadene, er det viktig å regne med rentene på lånet. Husk at man da må ta med den effektive renten i beregningen.

Rydd opp i gammel gjeld

Om man allerede har en god del gjeld, bør man vurdere å rydde opp i den før man skaffer seg enda mer gjeld. Det er fort gjort at man havner i en situasjon der man ikke klarer å betjene alle lånene sine, og da kan man raskt havne i et økonomisk uføre. Man kan enkelt klikke seg inn i gjeldsregisteret for å se hvor mye gjeld som er registrert, slik at man lettere kan vurdere sin situasjon.

Det er verdt å huske på at kredittkortgjeld også blir regnet med i den totale gjelden. Har man mange kredittkort som står ubrukt, vil det være lurt å få disse slettet om man fortsatt ikke betaler ned på dem. Har man inkassosaker eller betalingsanmerkninger på seg, er man nødt til å betale ut disse før man har muligheten til å få et positivt svar på lånesøknaden. Små grep kan ha mye å si for hvilken kredittscore man har.

Bruk en låneagent

En låneagent er et firma som har spesialisert seg på å finne det aller beste tilbudet til lånesøkere. Man fyller enkelt inn søknaden sin, og så blir den sendt til en stor rekke banker. På den måten har man muligheten til å motta en rekke forskjellige tilbud, og gjøre en nøye vurdering av hvilket lånetilbud som er mest gunstig. En stor fordel med dette er at tjenesten er helt gratis, og man får raskt svar.

Låneagentene samarbeider med banker som gir gode lånebetingelser, men rentene som er oppgitt vil kun være et eksempel. Renten blir alltid satt individuelt, basert på kredittvurderingen som blir tatt. Har man en lav kredittscore, risikerer man å få en høyere rente enn om man hadde hatt en høy score. Dette er fordi man da utgjør en større risiko for banken. Låneagenten vil også forsikre seg om at banken følger opp forpliktelsene i tilbudet de har sendt ut.

Fleksibelt forbrukslån

  • Velg gjerne en rask nedbetalingstid
  • Unngå betalingsfrie måneder

I dag finnes det også såkalte fleksible forbrukslån på markedet. Disse gir et større slingringsmonn når det kommer til nedbetaling av lånet, og man har muligheten til å tilpasse betalingen etter å ha vurdert økonomien sin fra måned til måned. Det er likevel lurt å betale ned lånet så raskt man klarer, selv om fristelsen til å tilbakebetale sakte er stor. Man må gjøre en nøye vurdering av hvilken lånetype som passer best.