Forbrukslån stiller ikke samme krav til sikkerhet som et vanlig boliglån eller annet lån som man tar i banken. Noen krav har ofte långiveren, som at man er i fast jobb, har en minimum årsinntekt eller lignende. Men noen av långiverne har ikke så mange krav. Er man ansatt i Forsvaret, kan man lese mer om sine muligheter på fp.no som gir en god informasjon om ulike lån.

De fleste låner penger til bolig eller noe annet man ønsker å kjøpe. Da stiller man sikkerhet for lånet, ved at banken for eksempel tar pant i boligen. Forbrukslån derimot krever ikke sikkerhet. Men forbrukslån har som regel langt høyere lånerente enn andre typer lån. Lånet kan brukes til det man selv ønsker, og mange tar opp forbrukslån når uforutsette ting oppstår.

Høye forbrukslån

Hvis man har behov for mye penger uten å stille sikkerhet, kan forbrukslån være en løsning. Men det stilles noen krav, og man må regne med å ha en grei årsinntekt får å få låne opp mot 300 000 kroner. Man må regne med en rente på omtrent 15 % hvis man tar opp forbrukslån, men har man god kontroll og en nedbetalingsplan kan det være en grei løsning.

Har man betalingsanmerkninger er ikke forbrukslån nødvendigvis en god løsning, og kan være vanskelig å få innvilget. Grunnen er at betalingsanmerkninger gir et signal på at man ikke har betalt gjelden sin tidligere, og når långiver ikke har sikkerhet for lånet blir risikoen for stor. En betalingsanmerkning har man så lenge man skylder penger, og når man har gjort opp for seg, kan man søke på nytt om forbrukslån.

Best med rask tilbakebetaling

Forbrukslån hører vi stadig om gjennom reklame både på nett og i tradisjonelle medier. Det er mye fokus på at man må ha kontroll på økonomien sin for å ta opp et forbrukslån. Klarer man ikke å betjene gjelden, vil den etter hvert øke, og bli et større problem for låntakeren. Renten på forbrukslån er høy. Det er derfor lurt å betale ned lånet så fort som mulig.

Forbrukslån kan løse en akutt økonomisk utfordring, eller gi en ekstra penger til et prosjekt man ønsker å gjennomføre. Som et eksempel kan vi nevne at mange tar opp forbrukslån når de skal pusse opp. Dette er ikke et lån man bør bruke på vanlig forbruk. Det er mange som tilbyr forbrukslån, så man bør sjekke med flere slik at man får de beste betingelsene.

Lån på over en halv million

Det finnes flere långivere som kan tilby lån opptil seks hundre tusen kroner uten krav om sikkerhet, men det stilles som regel en del krav til de som ønsker å låne så mye penger. Den som yter lånet, foretar en grundig kredittsjekk og tar en gjennomgang av låntakers økonomi. Resultatet av dette legger grunnlag for hvor mye man kan få i lån uten sikkerhet.

Hvis man skal søke om mye penger, kan det være lurt å ha med en medlåntaker i lånesøknaden. Långiver vil kunne innvilge lånet enklere hvis det er to personer som er ansvarlig for lånet. Det er viktig at den som tar opp lånet, klarer å betjene det. Forbrukslån på 500 000 kroner, som betales ned over 5 år med 13,05 % effektiv rente, vil koste 679 024 kroner totalt.

Refinansiere med forbrukslån

Har man flere dyre forbrukslån eller kredittkortgjeld, kan man refinansiere denne gjelden til et lån. Det er flere som tilbyr refinansiering med nytt forbrukslån slik at man får samlet all gjelden et sted, og får bedre kontroll over gjeldssituasjonen. Man får på denne måten en aktør å forholde seg til, og det gjør også at det blir færre gebyrer. Man kan også avtale en lenger nedbetalingstid.

Man kan også avtale en lengre nedbetalingstid. I praksis betyr det at man tar opp et nytt lån for å betale ned gammel gjeld. Man bør da sørge for at man får bedre betingelser for det nye lånet, enn det man hadde tidligere. Noen aktører tilbyr refinansiering selv om man har betalingsanmerkning, men man stiller da andre krav. Målet er å få lavere månedlige kostnader og kontroll over gjelden.

Nye krav

  • Forbrukslån på opptil 600 000 kr
  • Krever ikke sikkerhet

Finanstilsynet innførte i 2017 nye retningslinjer for forbrukslån. Dette var for å sikre en mer forsvarlig utlånspraksis. Et mål var å redusere antall låntakere som fikk lån som var høyere enn det de klarte å betjene. Markedet for forbrukslån er stort i Norge, og en del av aktørene har fått kritikk for aggressiv markedsføring. Antallet personer som misligholdt sin forbrukslån-gjeld økte, og ønsket mer kontroll over dette.